«Δυο μονάδες υπολογιστή, δυο οθόνες και… δυο ποντίκια»
«Δυο μονάδες υπολογιστή, δυο οθόνες και… δυο ποντίκια» ήταν τα «ευρήματα» έρευνας, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Πλωμαρίου στη Λέσχη «Βενιαμίν ο Λέσβιος», βεβαιώνοντας παράβαση γιατί δεν είχε ένδειξη «Επιχείρηση προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου» και δεν υπήρχαν πινακίδες που να αναφέρουν ότι απαγορεύεται η διενέργεια παιγνίων! Ο πρόεδρος του υπεραιωνόβιου πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Ξενοφών Μαυραγάνης, σε βάρος του οποίου βεβαιώθηκε η παράβαση, θεωρεί ότι όλο αυτό έχει τη μορφή αντεκδίκησης και το αποδίδει στην κριτική που ασκεί μέσα από τη στήλη του στο «Ε» για «απουσία ελέγχων από την Αστυνομία Πλωμαρίου». Θεωρεί ότι η παράβαση που του βεβαιώθηκε δεν έχει νομική βάση, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί σε ένα Πλωμάρι όπου υπάρχουν μαγαζιά χωρίς άδειες, που ξεσηκώνουν όλη τη νύχτα την περιοχή, να εξαντλείται όλη η αυστηρότητα σε… δυο υπολογιστές!
Η παράβαση που βεβαίωσε το Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου σε βάρος του κ. Μαυραγάνη, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «… ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Λέσχης “Βενιαμίν ο Λέσβιος” που εδρεύει στο Πλωμάρι διαπιστώθηκε να έχει επιτρέψει την εγκατάσταση δυο ηλεκτρονικών υπολογιστών […] οι οποίοι προσέφεραν υπηρεσίες διαδικτύου, στερούμενος ειδικής άδειας για τη λειτουργία αυτών από την αρμόδια αρχή. Επίσης διεπιστώθη στην κύρια είσοδο της Λέσχης να μην υπάρχει υποχρεωτική πινακίδα με την ένδειξη “Επιχείρηση προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου” και εντός της αίθουσας της Λέσχης δεν υπήρχαν αναρτημένες σε εμφανή σημεία δυο τουλάχιστον πινακίδες διαστάσεων 0,30 Χ 0,60 και με ευδιάκριτα κεφαλαία γράμματα με την ένδειξη “Απαγορεύεται η διενέργεια παιχνίων και οποιουδήποτε στοιχήματος”.»
Δυο χρόνια πριν, το 2008, από το Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου είχε υποβληθεί μήνυση, επειδή δεν είχε άδεια λειτουργίας η Λέσχη - η οποία λειτουργούσε χωρίς άδεια, όπως μας λέει ο κ. Μαυραγάνης, από ιδρύσεώς της το 1878 (!). Μάλιστα τότε που βεβαιώθηκε η παράβαση, ήδη είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες και είχαν υποβληθεί έγγραφα για την έκδοση άδειας.
Έλεγχος στον έλεγχο…
Πριν λίγες ημέρες, στις 19 Ιουνίου, έγινε νέος έλεγχος στη Λέσχη, αυτήν τη φορά παρουσία και του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος. Εκεί διαπιστώθηκε η ύπαρξη των υπολογιστών και ο ίδιος υπέδειξε στον πρόεδρο του Σωματείου να προχωρήσει στην έκδοση άδειας χρήσης διαδικτύου, γιατί ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία άλλου επιχειρηματία της περιοχής. Από την πλευρά του, ο κ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι οι υπολογιστές είναι προς χρήση μόνο των μελών του Σωματείου, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος «Βενιαμίν ο Λέσβιος» αναφέρει ότι, ανατρέχοντας στο νόμο 3037/2002 «περί παιγνίων», σκοπός του νόμου είναι ο αποτελεσματικός αποκλεισμός του παράνομου τζόγου «[…] όχι όμως και ο χαρακτηρισμός ως παρανόμων αυτών καθ’ αυτών των υλικών ή και των μηχανισμών ή και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται τα παίγνια ή ο κολασμός όσων επιδίδονται σε τέτοια παίγνια και μάλιστα χωρίς να προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής […]».
Ο κ. Ξενοφών Μαυραγάνης, μιλώντας στο «Ε», απέδωσε όλο το θέμα στην κριτική που ασκεί στο Αστυνομικό Τμήμα μέσα από τη στήλη του. «Κάνω κριτική για πλήρη ανυπαρξία αστυνομικής επιτήρησης στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου μαγαζιά λειτουργούν ως νυχτερινά κέντρα, χωρίς άδειες και κάθε Παρασκευή και Σάββατο ξεσηκώνουν όλο το Πλωμάρι. Είχε γίνει πρόσφατα και ένα άλλο συμβάν, όταν κάποιοι κατέβασαν την ελληνική σημαία και τη χρησιμοποίησαν σαν τέντα, χωρίς και πάλι να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας.»
Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Κομνηνός Δαγγέλης, ο οποίος έχει ενημερωθεί για το θέμα, μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι έχει ζητήσει να εξεταστεί ο νόμος και να διαπιστωθεί κατ’ αρχάς αν έχει νομική βάση η παράβαση που βεβαιώθηκε. «Θα εξετάσουμε τις καταγγελίες του Συλλόγου και του κ. Μαυραγάνη και αν πράγματι υπάρχει ευθύνη από πλευράς Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, θα προχωρήσουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες.»
*Το παρόν κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση παλαιού άρθρου το οποίο είχε συνταχθεί από τον προγενέστερο πρόεδρο της Λέσχης, Ξενοφών Ε. Μαυραγάνη, και είχε δημοσιευθεί εκτός των άλλων και στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ".